Tulevaisuuden työelämätaidot – mitä oikeasti tarvitaan?

Maailman muuttuessa vauhdilla monet pelkäävät jäävänsä jälkeen ja täyttävät kalenterinsa kaikella uudella. Entä jos pysähtyisit hetkeksi ja keskittyisit ajattomiin taitoihin: ihmisen lukutaitoon, vuorovaikutukseen, huomion hallintaan ja sisäiseen kompassiin? Kun ymmärrät ihmistä, itseäsi ja muita, menestyt missä tahansa työssä ja säilytät hyvinvointisi muutoksen keskellä.

Kelkasta jäämisen pelko, unohdetuksi tulemisen alho ja mullistuksia täynnä oleva (työ)elämä. Maailma muuttuu, algoritmit kehittyvät ja tekoäly tekee jo nyt osan töistämme, jolloin on helppo ajautua pelkoon: riitänkö, pysynkö mukana, olenko tarpeeksi?

Kun pelko ohjaa toimintaa, moni päätyy tukkimaan kalenterinsa kaikella uudella, osallistumaan kaikkeen ja tekemään päätöksiä kiireessä, jotta "ei jäisi kelkasta". Toiset taas lamaantuvat, eivätkä tiedä mihin keskittyä. Lopputuloksena voi olla väsymys, tehottomuus ja tunne siitä, että kaikesta huolimatta mikään ei oikeastaan etene.

Tämä kaikki voi tuntua ylivoimaiselta – mutta mitä jos pysähtyisimme hetkeksi?

Unohda loputon trendien perässä juokseminen. Edelleen tärkeintä on ihminen.

Mitä taitoja oikeasti tarvitaan, jotta menestyy maailmassa, joka muuttuu jatkuvasti?

1. Ihmisen lukutaito – tärkeämpää kuin koskaan

Tekoäly ja automaatiot tekevät työtään meille, mutta niiden kehitys ja käyttö perustuu yhä inhimilliseen ajatteluun ja päätöksentekoon. Siksi ihmisten ymmärtäminen on keskeinen tulevaisuuden työelämätaito. Tämä tarkoittaa:

  • Psykologian ja käyttäytymistieteiden perustietoa: miten mieli toimii, mistä intuitio syntyy ja miten resilienssiä voi kehittää.
  • Itsetuntemusta: mitä paremmin ymmärrät itseäsi, sitä paremmin ymmärrät myös muita.
  • Empatiaa ja tunneälyä: taitoa lukea tilanteita, ihmisiä ja reagoida viisaasti.

2. Vuorovaikutuskyvykkyys – enemmän kuin pelkkää small talkia

On sanottu, että hyvät ideat ja innovaatiot kaatuvat huonoon viestintään. Pelkkä "hyvä tyyppi" ei enää riitä, vaan tarvitaan kykyä ilmaista ajatuksia selkeästi, vaikuttavasti ja rakentavasti. Tärkeitä vuorovaikutustaitoja tulevaisuuden työelämässä ovat:

  • Selkeä ja vakuuttava viestintä – sekä kirjoitetussa että puhutussa muodossa.
  • Neuvottelutaidot – kyky vaikuttaa, mutta myös kuunnella ja ymmärtää toista.
  • Konfliktien ratkaisu – taito käsitellä ristiriitoja rakentavasti, ilman että asiat menevät henkilökohtaisiksi.

3. Ajanhallinta, huomion suuntaaminen ja mestaruuden taito

Työelämässä huomio on valuuttaa. Sosiaalinen media, loputtomat viestit ja alati muuttuvat prioriteetit tekevät ajanhallinnasta haastavaa koska huomiostasi taistelee metasta lähtien aika moni kanava ja sen käyttäjä.

Siksi keskittymiskyvykkyys ja itsensä johtaminen ovat elintärkeitä taitoja. Mutta pelkkä ajanhallinta ei riitä – myös se, mihin keskityt, määrittää lopputuloksen.

  • Priorisointi: mikä on oikeasti tärkeää ja mikä vain kiireellistä?
  • "Ei":n sanomisen taito – kaikessa ei voi olla mukana, eikä tarvitsekaan.
  • Keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan – multitaskaus on harvoin tehokasta.
  • Pitkän tähtäimen ajattelua – joskus jatkuva parantaminen vie pidemmälle kuin jatkuva muutos.


Esimerkkinä pitkästä pelistä on japanilainen yritys Ichiwa, joka on perustettu yli 1000 vuotta sitten.

Yritystä johtaa 25. sukupolvi samasta perheestä. He ovat kuuluisia aburi-mochista, joka on riisikakku, jota paahdetaan bambutikkujen päällä ja tarjoillaan makean misokikastikkeen kanssa. Tämä perinteinen herkku on ollut tarjolla lähes muuttumattomana vuosisatojen ajan.

He eivät yritä keksiä itsensä uusiksi joka vuosi. He parantavat samaa, vuodesta toiseen. Ja menestyvät. Siinä on jotain kaunista vastavirtaan uimisen rohkeutta ja viisautta, josta meidän jokaisen tulisi palauttaa mieliimme seuraavan kerran kun mietimme, että mistä kaikesta jäämme paitsi.

Päämäärätön säntäily johtaa siihen, että on hyvä kaikessa, muttei mestari missään. Kun huomiosi on hajallaan, tuotoksesi jäävät keskinkertaisiksi.

Todellinen menestys syntyy niille, jotka uskaltavat panostaa siihen, missä he voivat olla parhaita. Käytä päivittäinen huomiobudjettisi viisaasti olemalla sopivan mustasukkainen omasta kalenterista sekä ajastasi koska lopulta se mihin aikasi käytät, kertoo sen mitä eniten rakastat.

4. Arvot vs. hyveet – ulkoisten odotusten sijaan sisäinen kompassi kuntoon

On helppo eksyä miettimään, miltä jokin näyttää ulospäin. Mutta mitä jos kysyisitkin itseltäsi: "Mitä tekisin, jos minun ei tarvitsisi pelätä, mitä muut ajattelevat?"

Todellinen merkityksellisyys elämässä syntyy silloin, kun uskaltaa toimia omien arvojensa mukaisesti eikä pelkästään ulkoisten paineiden ohjaamana.

Työelämä ei ole irrallinen osa elämää, vaan sen tulisi tukea merkityksellistä ja kestävää arkea. Se tarkoittaa:

  • Oman hyvinvoinnin asettamista etusijalle – väsynyt mieli ei tuota parhaita ideoita.
  • Työn valitsemista arvojen mukaan – jos mahdollista, tee työtä asioiden ja ihmisten parissa, jotka merkitsevät sinulle jotain.
  • Tulevaisuuden työelämä ei ole vain teknologian haltuun ottamista, vaan ennen kaikkea ihmisenä olemisen taitoa.

Maailma muuttuu, mutta tärkeimmät asiat eivät. Kysymys kuuluu: keskitytkö sinä niihin? Mitä jos kokeilisit huomenna tehdä yhden asian paremmin, keskittyä yhteen tärkeimpään, ja nähdä mitä tapahtuu? Kun ymmärrät ihmistä – itseäsi ja muita – menestyt missä tahansa työssä. Ja mikä tärkeintä, säilytät hyvinvointisi muutoksen keskellä.

Kuuntele jakso täällä

Tarvitsetko jeesiä?

Sparrausta, kaupallisen toimintakyvyn sekä kulttuurin kehittämistä, palloseinää täsmätarpeeseen - olen täällä auttaakseni sinua onnistumaan.

Ota yhteyttä

Viisasteluja ja kantapää-korkeakoulun oppeja

Kokoan blogiini keskusteluja ja kirjoituksia johtamisesta, yrittäjyydestä sekä kasvun tekemisestä. Aika moni oma oppi on tullut kantapää-korkeakoulussa ja hyväksi johtajaksi kasvaminen on aina pitkä ja välillä kivinen tie. Mielelläni jaan aiheesta kiinnostuneille myötätuntosympatian lisäksi sisältöjä ja vinkkejä. 

Tutustu sisältöihin ja poimi parhaat opit:

Blogi

Johtaja peilin edessä - pullonkaulasta kasvun mahdollistajaksi

Mikä on suurin este organisaatiosi kasvulle – voisiko se olla johtaja, joka ei tunne itseään tai kykene vastaanottamaan rehellistä palautetta? Todellinen johtajuus vaatii syvää itsetuntemusta, avointa palautekulttuuria ja rohkeutta tehdä itsestään tarpeellinen, mutta ei korvaamaton.

Lue lisää

Blogi

Johtaja, oletko kasvun mahdollistaja vai jarruttaja?

Mikäli johtamisesi perustuu vain reaktiiviseen toimintaan tai tulipalojen sammuttamiseen, kuinka kestävän pohjan olet luonut yrityksesi kasvulle? Ilman selkeitä rakenteita, mittareita ja arkirakkautta johtaminen jää arvailuksi, mutta todellinen johtajuus luo puitteet, jonka avulla yritys ja sen ihmiset voivat kukoistaa.

Lue lisää

Blogi

Tulevaisuuden työelämätaidot – mitä oikeasti tarvitaan?

Maailman muuttuessa vauhdilla monet pelkäävät jäävänsä jälkeen ja täyttävät kalenterinsa kaikella uudella. Entä jos pysähtyisit hetkeksi ja keskittyisit ajattomiin taitoihin: ihmisen lukutaitoon, vuorovaikutukseen, huomion hallintaan ja sisäiseen kompassiin? Kun ymmärrät ihmistä, itseäsi ja muita, menestyt missä tahansa työssä ja säilytät hyvinvointisi muutoksen keskellä.

Lue lisää